مداد های گروه H
سخت ترین مداد های طراحی، مداد های H هستند که بر روی آنها علامت اختصاری H درج شده است. این موضوع به این معنی است که برای تولید این مدادها درصد خاک رس بیشتری با گرافیت ترکیب شده است و همین موضوع سبب شده تا میزان سختی این مدادها بسیار بالا باشد. لازم به ذکر است که خطوطی که توسط این مدادها ترسیم می شوند کمرنگ می باشند و دلیل این امر هم پایین بودن میزان گرافیک آنها می باشد.
برای نشان دادن درجه سختی مداد های H از اعداد طبیعی استفاده می شود. مثلاً مداد H9 نسبت به مداد H2 از میزان خاک رس بیشتری برخوردار می باشد و به همین خاطر مدادهای H9 کم رنگتر از مدادهای H2 است. از جمله موارد کاربرد مداد H9 می توان به استفاده از آن برای کشیدن طرح های خطی مثل طراحی های مهندسی و طراحی های اولیه اشاره نمود. مداد های طراحی H بهترین گزینه برای طراحی مبتدیان به شمار می روند.
از جمله موارد کاربرد مداد طراحی B می توان به استفاده از آنها برای طراحی سیاه قلم اشاره نمود. مداد های طراحی B از میزان گرافیت بیشتری برخوردارند و درصد خاک رس آنها کمتر می باشد و به همین خاطر نوک این مدادها نرم تر از مدادهای H می باشد. از جمله نکات قابل ذکر در خصوص این مدادها میتوان به این نکته اشاره کرد که مداد های B هیچگونه سیاهی از خود بر روی کاغذ پخش نمی کنند.
علاوه بر این شماره بندی مدادهای گروه B برعکس مدال های گروه H می باشد و هر چه شماره این مدادها افزایش پیدا کند، مداد های فوق میزان رنگ بیشتری از خود بر روی کاغذ به جای خواهند گذاشت. به دلیل اینکه میزان رنگی که از طریق این مدادها به کاغذ انتقال پیدا می کند بیشتر است، افرادی که از مهارت لازم و کافی برای ترسیم نقاشی های مختلف برخوردار هستند و به نوعی حرفه ای می باشند از مداد های فوق استفاده می کنند. افراد حرفه ای با خرید ست کامل مداد های طراحی سعی می کنند تا طراحی های دقیق تر با جزئیات بهتری را را ترسیم کنند و آن را در معرض دید عموم قرار دهند.
مداد های HB در واقع همان مداد های معمولی هستند که اکثر ما از آنها استفاده می نماییم. درصد ترکیب خاک رس و گرافیک در این مدادها به نحوی انجام شده تا هم مداد از رنگ پذیری و نرمی خوب و مناسبی برخوردار باشد و هم میزان سختی مداد به نحوی باشد که در حین استفاده آن زود نشکند و بتوان از آن راحت استفاده نمود. با وجود اینکه مدادهای HB اغلب توسط هنرمندان برای کشیدن طراحی های مختلف استفاده می شوند، اما به دلیل ویژگی های ممتاز و برجسته ای که این مدادها دارا هستند شاهد استفاده از آنها برای نوشتن معمولی و روزمره نیز هستیم.
طراحان و هنرمندان از مداد HB برای کشیدن سایه های متوسط استفاده می نمایند. این مداد در سطح مقطع های گوناگونی تولید و به بازار عرضه شده و معمولاً گروه سنی کودک و نوجوان مدادهای HB با سطح مقطع دایره ای را برای نوشتن های روزمره خریداری می نمایند. اما طراحان حرفه ای و مهندسین نقشه کش معمولاً مدادهای HB با سطح مقطع مثلثی را برای خرید انتخاب می نمایند.
مداد های بدون چوب شبیه نخستین مداد هایی که بدون لایه محافظ بودن تولید شده اند و از آنها معمولاً برای اسکیس زنی استفاده می شود. گرافیتی که برای تولید این مدادها مورد استفاده می شود از خانواده گروه B می باشد. افراد حرفه ای به این مدادها قلم گرافیکی نیز میگویند. نحوه درجه بندی مدادهای بدون چوب به شکل زوج می باشد و برای نمایش آنها از علامت های B2، B4، B6 و B8 استفاده می شود. البته برخی تولیدکنندگان درجه بندی های خاص خود را از این مدادها ارائه نموده اند و مدادهای بدون چوب نیاز به تراشیدن ندارند و این یکی از ویژگیهای مثبت این مدادها به شمار می رود.
مداد F یا همان FINE POINT جزو مداد های شگفت انگیز موجود در بازار می باشد که از آن برای طراحی استفاده می شود. ترکیبات تشکیل دهنده این مدادها با سایر مداد ها متفاوت است و نوع سخت آنها نسبت به مداد های HB دیرتر فرسوده می شود. به همین خاطر مدادهای F نسبت به مدادهای HB کمتر نیاز به تراشیدن دارند. به دلیل آنکه میزان سختی مداد های F نسبت به مدادهای HB بیشتر است، درصد روان بودن آنها نیز پایین تر می باشد و همین موضوع سبب شده تا میزان فروش مدادهای HB نسبت به مدادهای F بیشتر باشد.
برای تولید مداد زغالی از ترکیب خاک رس، واکس و زغال استفاده می شود. هنرمندان برای کشیدن نقاشی های مختلف خود از مدادهای ذغالی می توانند استفاده نمایند و طراحی های زیبایی با استفاده از آنها داشته باشند. از آنجایی که مداد های زغالی کنتراست خوبی دارند، با استفاده از آنها می توانید طرح های جالب و خلاقانه ای ترسیم کنید.
نوع دیگری از مدادهای طراحی که توسط هنرمندان به وفور مورد استفاده قرار میگیرد مداد کنته می باشد. برای تولید مداد کنته از ترکیب مواد شیمیایی، زغال، گرافیت، اکسید آهن و اکسید تیتانیوم استفاده می شود. تولیدکنندگان این مدادها درصد های مختلفی را برای ترکیب مواد ذکر شده در نظر می گیرند و همین موضوع سبب شده تا این مدادها در رنگ بندی های مختلفی در سطح بازار وجود داشته باشند. یکی از تفاوتهای اصلی که بین مداد کنته با مداد زغالی وجود دارد این است که مداد زغالی تنها در رنگ مشکی به بازار عرضه میشود ولی مداد کنته در رنگ بندی های گوناگون به بازار عرضه شده است.